Hatótávolság

De mennyi is az a távoli?
Jelen esetben a mai elérhető technika akár 10km-es távot is lehetővé teszi ezeknek a gépeknek az irányítását. Ám ebben a “szakmában” (ha hívhatom így) ez a 10km , de akár 5km, is rengeteg, és felesleges. Jól hangzik, és eljátszhatunk a gondolattal hogy akár a szomszéd faluba is elugorhatunk egy doboz vajért, viszont ne feledjük hogy ezeket a gépeket valahogy el kell látni energiával. Ez lehet többek között akár elektromos, vagy akár benzines stb. a legegyszerűbb, és legpraktikusabb az elektromos meghajtás. Itt kerül a képbe az akkumulátor.

Repüljünk jó messzire, aztán vissza!!
Jól hangzik, de előbb-utóbb az akkumulátor sajnos lemerül. Ki gondolná? 🙂 Ezért nagyjából 1km-es sugarú körre leredukálódik maga a távolság. Ha használjuk a matematikát, akkor ez ugye 2km-es kör. Nem kicsi. Viszont! Ez nyílt terep. tiszta rádiójellel. Ezért még kisebbre kell vennünk ezt a kört, hogy biztosak legyünk a dolgainkban.

Legyen mondjuk 500m.
Ez jónak tűnik. Ugye 1km-es körben lehet csinálni ezt-azt. Akár motorozni, akár autózni, akár csak tájképeket csinálni. De ugye ez csak síkban gondolkodva vezettük le. Jogos lenne a kérdés: Mi van a magassággal?

Nos a magasság más kérdés. Itt gondolni kell a légi közlekedésre is ha már egy repülőgépet irányítunk. Még ha az kicsi, és “ártalmatlan” is. Vegyük példának hogy reptetünk egy drónt, amit a piacon is lehet kapni, mondjuk 1km magasban. (Lehetséges) Majd arra “téved” egy sétarepülő. Nem szeretnék tanúja lenni. Megvan a lehetősége az ütközésnek még a légtérben is. Ezért lehet ideiglenes légtereket igényelni ilyen célú hobbira. De mi van azzal a magassággal??? Egy videó elkészítéshez nem mindig a legtávolabbik perspektíva a legjobb. Szeretnénk minél több részletet elkapni, így minél közelebb lenni az adott objektumhoz. Így a magasság jelen esetben nem jelentős. Valamint nem órákon át 1km magasban lesz a gép, hanem folyamatos mozgásban.
Fogjuk rövidre… Meddig nyújtózhatunk?

Szóval maradjunk az 1km-es átmérőjű körnél, de ez tereptől függően, változhat. A magasságunk 10- maximum 15m bőségesen megfelel.